2009/06/09

Mustafa Kırımoğlu Sabantuy şenliğinde ödüllendirildi

Comment This!
Akmescit'te (Simferopol) Kazan Tatarlarının geleneksel Sabantuy şenliği gerçekleşti. 6 Haziran'da Akmescit'in Salgirka Parkında gerçekleşen Sabantuy, Kırım'da yaşayan Kazan Tatarlarını ve Başkurtları bir araya getiriken aynı zamanda şenliğe Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcileri, Tatarstan'dan ve Akmescit'in kardeş şehri Heidelberg'ten misafirler katıldı.

Kültür ve eğlence programında "Cemile" Kırım Tatar Dans ve Müzik Topluluğu ve Kırım ve Tatarstan'dan çeşitli amatör sanat toplılulukları gösteriler düzenledi. Çocuk sanat toplulukları oyuncaklarla ödüllendirildi, şölenin sonuda küçükten büyüğe isteyen herkes Tatar dansını oynadı. Kendilerine ocakta hazırlanan geleneksel pilav ikramı yapılan Sabantuy katılımcıları, milli güreş ve çocuk yarışmaları gibi çeşitli etkinliklere katıldılar.

Şenlikte kutlama konuşması yapan Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar ve Kazan Tatar halklarının arasında yüzyüllarca süren ortak tarihi, örf ve geleneksel ilişkilerin olduğunu, fakat birtakım tarihi olayların sonucunda halkların farklı devletlerde kaldığını belirterek, "Sınır ve mesafelere bakmadan hem zor anlarımızda hem bayram günlerimizde bir olmalıyız" şeklinde konuştu. KTMM Başkanı, ünlü Kırım Tatar aydını İsmail Gaspıralı'nın "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" sözlerini hatırlattı.

Dünya Tatar Portalı "tatarlar.ru"'nun her yıl gerçekleştirdiği "Yılın Tatarları" adlı derecelendirmesinde Kırım Tatar halkının haklarının korunması adına yaptığı paha biçilemez katkılarından dolayı "2008 yılının En İyi Tatar Siyasetçisi" dalında birinci seçilen Mustafa A. Kırımoğlu, Volga Bölgesi Tatarlar Derneüi başkanı İlmir Temirgaliyev tarafından diploma ile ödüllendirildi.

Temirgaliyev, bu ödülün bütün dünyada saygı ile bilinen Mustafa A. Kırımoğlu'na verilmesi için dünyanın her bir yanından 8 milyon insanın oy kullandığını belirtti.

"Dünya Tatar Portalı "tatarlar.ru"; spor, kültür, edebiyat ve siyaset gibi birçok alanlarda her yıl anket ve derecelendirme gerçekleştirmektedir. Bu yıl ben, tam olarak Kazan Tatarı olmasam da, diplomaya layık görüldüm. Onlar, bizim ışık tutma görevimizi kavrayan derin bir felsefe sonucuna dayalı bir karar aldılar" şeklinde konuşan KTMM Başkanı, Kırım Tatar aydını İsmail Gaspıralı'nın Rusya İmparatorluğu'ndaki tüm müslümanlar arasında tanındığını ve kendisine değer verildiğini örnek gösterdi.

Mustafa A. Kırımoğlu, "İsmail Bey Gaspıralı, 1883 yılında Rusya İmparatorluğu'nda ilk kez Türk dilinde bir gazete yayınına Kırım'ın, Bahçesaray şehrinde başladı. Gazete, tüm türkleri tek bir dil çatısı altında birleştirmek amacını taşıyordu. İşte "tatarlar.ru" portalının bu daldaki ödülü, bizim aydınlatıcı felsefemizle tamamen bağdaşmış bulunuyor. Nitekim biz tek bir milletiz" dedi.

Dünya Tatar Portalı "tatarlar.ru", 2004 yılından itibaren gerçekleştidiği derecelendirmesinde 5 yılda çeşitli ülkelerden toplam 50 insan ödüllendirildi. Ödüle layık görülenler, İnternet üzerinden yapılan oylama ile seçiliyor. Oylamanın bu yılki resmi sonuçları, Nisan ayında Tatarstan'ın başkenti Kazan'da açıklanmıştı.

Sabantuy Bayramı, Volga Bölgesi Tatarlarının geleneksel bayramlarıdır. Öncesinde ilk baharda tarla çalışmalarının başlangıcına adanarak Nisan sonlarında kutlanan bayram, günümüzde tarla işlerinin sonunda Haziran ayında gerçekleşiyor.


QHA

1 Comments:

bocek said...

Gitdim tatarlar.ru sitesinde üye oldum. Sharki indirmek istedim, olmadi. Umarim, gelecekde düzelir yuklenme bende.

Post a Comment