2009/06/20

Сын Никиты Хрущева: Крым Украине подарил Ельцин

Comment This!
Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Nikita Kruşçev’in oğlu Sergey Kruşçev, Kırım'ın Ukrayna'ya Boris Yeltsin tarafından verildiğini ileri sürdü.

"Segodnya" gazetesine verdiği röportajda, Kırım'ın Ukrayna'ya geçmesi ile ilgili soruya cevap veren Sergey Kruşçev, "Bu konuda çok şey uyduruldu! Ukraynalı eşine hediye etmek istediğini, Komünist Partisi Ukrayna teşkilat sekreterlerinin desteğini kazanmak için yaptığını söylediler... Ama aslında, o zamanlar kanal inşa ediliyordu. O kanal Volga'dan değil, Dnepr nehrinden açıldı. Çalışmaların daha kolay yürütülmesi için Kırım'ın bağlı olduğu yönetimi değiştirme fikri doğdu, üstelik bu Pereyaslav Radası'nın (toplantısı) 300. yıldönümüne denk geldi. Ben bu konuda çok söylüyorum: "Düşünün, dede komodini bir odadan diğer odaya taşıdı. Daha sonra torunu sarhoşlukla evin bir bölümünü sattı. Ertesi gün ise, 'Eğer, sen ihtiyar, komodinin yerini değiştirmeseydin...' diye bağırır" dedi.

Sergey Kruşçev'in söylediğine göre, babası ve onun çevresi, SSCB'nin dağılacağını ve komodinin elden gideceğini aklın ucundan bile geçirmemişti. Kruşçev, "Bu konuda Rusyalılar endişe ediyor ise, Belovejskaya Puşça'da (bir milli parkın adı) üç yöneticinin SSCB'nin dağılması konusunda nasıl anlaşma yaptığını biliyoruz. Kravçuk o zaman Yeltsin'e sordu: 'Kırım’ı ne yapacağız' diye, Yeltsin ise kendisine almasını söyledi" dedi ve "Yarımadayı size Kruşçev değil, Boris Nikolayeviç (Yeltsin) hediye etti, ona heykel dikin" diye devam etti.

Pereyaslavskaya Rada 18 Ocak 1654 tarihinde Zaporojye kozaklarının o dönemdeki lideri Bogdan Hmelnitski'nin başkanlığında yapılan Zaporojye kozaklarının toplantısıdır. Rus topraklarının Rus devletinde birleşmesinin başlangıcı olarak kabul edilen bu toplantıda Bogdan Hmelnitski'in dönemin Rus Çarı Aleksey Romanov'a Ukrayna topraklarının Rusya'ya bağlanmasını teklif etti.


QHA

0 Comments:

Post a Comment